PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Francouzské stromy migrují příliš pomalu

by - srpna 31, 2016

Francouzský  l’Office national des forêts (ONF) /Národní lesní úřad - ekvivalent Lesy ČR/ podniká kroky, které mají omezit negativní vliv změny klimatu na stromy ve Francii. Jedním z nich je vysázení pečlivě vybraných stromů z jižní části Francie v severně situovaném regionu Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine. Odborníci věří, že tak zabrání odlesňování, které by nastalo, pokud by se lesy nechaly bez pomoci. Přirozená migrace stromů je totiž příliš pomalá na to, aby se vyrovnaly se současným tempem klimatických změn. 


Odborníci z l’Office national des forêts realizují projekt nazvaný Giono. Jedná se o asistovanou migraci stromů z jihu Francii, kde jsou lesy více ohrožené změnami klimatu, na sever, do oblasti Verdunu v regionu Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, poblíž pevnosti Douaumont. Vybírají se stromy se specifickými vlastnostmi, které se nejlépe přizpůsobí podmínkám v novém regionu. Zatím bylo na třech pozemcích vysazeno 6 hektarů těchto stromů. Celkem se jedná o 12 156 kusů. 

Globální změny klimatu znamenají, že se všechny živočišné i rostlinné druhy musí přizpůsobovat novým podmínkám. Pro některé je to snazší než pro jiné. Stromy, které se dožívají desítek i stovek let, nejsou v přizpůsobování zrovna nejobratnější. Současné tempo změn proto znamená pro stromy ohrožení, se kterým si možná sami neporadí. 

Tužší zimy způsobují zamrzání pupenů, teplejší léta a tenká ozonová vrstva způsobují sucha a pálí listy. Není to však změna teplot, co stromy ohrožuje nejvíce. Změna klimatu napomáhá k nárůstu počtu škůdců. Stromy oslabené nevhodnými klimatickými podmínkami jsou snadnou kořistí parazitů a nemocí, které se šíří rychleji a jsou agresivnější.

Stromy jsou na jedné straně ohrožovány změnami klimatu, na druhé straně mají na klima velký vliv. Pohlcují oxid uhličitý, jeden z plynů, který se podílí na vzniku skleníkového efektu. Podle ONF dokáže jeden hektar bukového lesa na východě Francie za rok pohltit uhlíkové emise, které vydá průměrné auto, které ujede 40 000 kilometrů. Oxid uhličitý je jen jeden z mnoha důvodů, proč je dobré uchovat si lesy v co nejlepším stavu. 






Zdroj informací: Le Monde
Zdroj obrázků: Le Monde

You May Also Like

0 komentářů