PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Francie potrestá klienty prostitutek, prostitutky nikoli

by - dubna 15, 2016

Francouzské prostitutky se nemusejí bát žádného postihu za poskytování služeb. Jejich klientům však nově hrozí tučná pokuta. Může za to nový zákon, který byl zveřejněn v Journal officiel /Úřední věstník; ekvivalent naší Sbírky zákonů/.


Během mého pobytu ve Francii jsme bydleli u bývalého vysokoškolského profesora a filosofa, který se kromě orangutanů a jejich sexuální agrese (věděli jste, že kromě lidí jsou sexuálně motivované zločiny zaznamenány jen u oranguranů?), věnoval také situaci prostitutek v různých zemích. Zmiňoval příklad Švédska, které zavedlo zákon, který trestá klientky prostitutek, ale ne prostitutky samotné. V té době se zabýval tím, že zvažoval plusy a mínusy tohoto zákona.

Nevím sice, k jakým výsledkům dospěl Joel, každopádně francouzský parlament po dvou a půl leté debatě přijal podobný zákon, jaký funguje ve Švédsku. Francouzský Le Parisien informoval o tom, že se tento zákon objevil v Journal officiel, což je jakýsi ekvivalent naší sbírky zákonů. Změna je to velká, protože doposud byla prostituce ve Francii legální.

Zjednodušeně zákon říká, že každý, kdo bude požadovat nebo příjme sexuální služby výměnou za peníze nebo jinou kompenzaci, zaplatí pokutu 1 500 Euro (asi 40 000 Kč). V případě recidivy může zaplatit až 3 750 Euro (více než 100 000 Kč). Speciální pokuta je stanovena pro případy, kdy je poskytovatelem služby osoba zranitelná ať už se jedná o osoby nemocné, hendikepované nebo těhotné. V takovém případě zaplatí klient až 45 000 Euro (téměř 1 250 000 Kč). Prostitutkám žádné sankce nehrozí.

Ve Francii je podle Le Parisienu 30 - 40 tisíc prostitutek, z nichž 80% je cizího původu a většina z nich jsou oběti kuplířství či obchodování s lidmi. Zákon by měl napomoct tyto nelegální praktiky omezit.





Zdroj obrázku: Flickr/Charles LeBlanc
Zdroj informací: Le Parisien  

You May Also Like

0 komentářů