PAŘÍŽ - FRANCIE - POVÍDKY

Warholovo kotě

by - února 12, 2016

Na výstavě Andyho Warhola na Brněnském Šbilberku toho bylo k vidění mnohem víc než jeho slavné plechovky nebo série skoro - ale ne úplně - stejných Marylin Monroe. Excentrický umělec, který se vyžíval v kopírování cizích obrázků, a velký milovník koček okopíroval i Monu Lisu.

Jako blogerka si zakládám na tom, že můj blog je autorský, že obsah na něm je originální a není pouze kopií. A když už něco kopíruji, tak uvádím zdroj. Naše profesorka v Úvodu do žurnalistiky nám vtloukala do hlavy, jak je důležité nekrást cizí obsah. Andy Warhol by s ní ale nesouhlasil.

Americký umělec s českými kořeny proslul svojí originalitou. Velmi originálně totiž kopíroval cizí obrázky. Dnes by dva tisíce kopií jedné plechovky nikoho nenadchlo, ale on byl první, koho to napadlo. Takže i v kopírování může být originalita, pokud jste první, kdo to vymyslel. 

Na jeho výstavě mě kromě ikonických obrazů Marylin zaujaly především dvě série obrazů. První z nich jsou kopie slavného obrazu Mony Lisa, který je pod francouzským názvem Joconde hlavní atrakcí pařížského muzea Louvre.

Druhou zajímavou částí byla série obrazů koček, které Warhol nazýval koťátka. Nepoužil k tomu však v angličtině běžný název "kitten", ale trochu kontroverzní "pussy", což je zároveň používáno jako označení ženských pohlavních orgánů. Proto působí tak vtipně jeho obraz ženy, které má na klíně kočku a to vše je doplněno otázkou: "Už si viděl moje kotě?" 

Krom toho se dal na výstavě vidět další tucet různobarevných kočiček. Warhol by totiž milovníkem koček. Jednou prý vlastnil 26 koček naráz. Není divu, že vyšla kniha jeho citátů o životě, které byly doprovázeny výhradně obrázky koček. Jmenuje se Cats, cats, cats /Kočky, kočky, kočky/. 







You May Also Like

0 komentářů